Чи шкідлива тепла підлога для здоров'я

Незважаючи на те, що поверхневі системи опалення міцно і досить давно увійшли в життя сучасної людини, не вщухають суперечки про те, чи шкідлива тепла підлога і наскільки безпечно встановлювати її в житловому приміщенні. Щоб розібратися в питанні, варто детально розглянути кожний тип обладнання для поверхневого обігріву.

Які бувають види теплих підлог та їх шкода на здоров'я

Вони поділяються на дві категорії залежно від джерела енергії. У водяних системах теплогенератором виступає казан, в електричних - локальна мережа. Устаткування другого виду в свою чергу поділяється на кабель для теплої підлоги, нагрівальні мати і інфрачервону плівку. Кожен із типів має особливості функціонування, які мають різний вплив на навколишній простір.

Нагрівальний кабель

Є резистивним електропроводом з однією або двома жилами, що розкладається на основі і підключається до мережі через термостат. Існує думка, що шкода теплої підлоги від кабелю полягає у генеруванні електромагнітного випромінювання, яке може негативно впливати на здоров'я.

Наукові дослідження показали, що інтенсивність потоку ЕМ-хвиль знаходиться в безпечних для людини межах. Однак, придбавши обладнання, варто звернути увагу на два моменти:

  • відповідність стандарту екобезпеки ISO 1400. Інформація про це повинна вказуватися на маркування товару;
  • наявність на кабелі екрана, що відображає, з алюмінію або міді, який ефективно гасить ЕМ-випромінювання.

Нагрівальні мати

Електрична тепла підлога цього типу шкідлива для здоров'я так само, як і кабель, оскільки має аналогічний принцип роботи. Від попереднього вигляду він відрізняється лише конструкцією, яка передбачає наявність армуючої полімерної сітки. Вона є основою для кріплення кабелю з рівним кроком розміщення петель. Найчастіше нагрівальні мати для теплої підлоги оснащуються тонким кабелем, який завжди має металеву блокуючу ЕМ-хвилі обплетення.

Інфрачервона плівка

Специфіка роботи цього обладнання полягає у генеруванні хвиль крайнього спектра. Їх випромінюють карбонові вставки, вмонтовані в ультратонку полімерну плівку. При значній інтенсивності ІЧ-випромінювання може чинити певний вплив на людину, тварин. Однак це не стосується устаткування, що гріє, яке генерує хвилі незначної сили. Вона не перевищує аналогічних показників для інших побутових приладів.

Щодо довжини хвиль та глибини їх проникнення під шкіру, то інфрачервона тепла підлога шкоди завдати не може. Найбільший ефект, що нагріває, має випромінювання довжиною 9,6 мкм, яке не проникає крізь шкірні покриви.

Водяна тепла підлога

Основна небезпека, яку несуть такі системи, полягає у можливості перегріву покриття до 30-40 С у разі, якщо температура теплоносія, що циркулює по трубах, занадто підвищується. Такий режим є некомфортним для ніг і може призвести до загострення хронічних захворювань: астми, радикуліту і т.д. Також тут постає питання, чи шкідлива тепла підлога під ламінатом. При надмірному підвищенні температури деякі марки покриття можуть виділяти токсичні формальдегіди.

Виникнення такої ситуації можливе лише за умови неписьменного розрахунку, монтажу системи, що призводить до підвищення показників інертності. В результаті обладнання уповільнено реагує на команди автоматики. Якщо встановлення та налаштування виконано грамотно, з дотриманням стандартів, ризик перегріву поверхневого опалення зводиться до нуля.

Найчастіші питання

Якщо у власника житла є сумніви, то перш ніж купити теплу підлогу під плитку або купити теплу підлогу під ламінат, варто їх підтвердити або розвіяти.

Пожежна безпека

У цьому випадку тільки тепла підлога може завдати шкоди і лише за умови неписьменного монтажу. Якщо кабель, мат або плівка прокладені надто близько до поверхні та недостатньо захищені, їхня структура може порушитися. Пошкодження контактів призведе до короткого замикання, що спричинить загоряння лише за відсутності ПЗВ.

Вплив на побутову техніку

Фахівці категорично не рекомендують прокладати поверхневе опалення під предметами обстановки, які не оснащені ніжками. Дотримання цього правила виключає контакт та взаємний вплив системи обігріву та техніки.

Приплив крові до ніг

Існує думка, що шкода теплої статі для здоров'я полягає у перегріві ніг та відтоку крові від мозку. Однак такий процес можливий тільки при підвищенні температури поверхні понад 45 С. Нагрівання опалення підлоги не перевищує 28-30 С, що не впливає на циркуляцію крові в організмі.

Сухе повітря

На відміну від радіаторних систем, поверхневі не випалюють кисень у приміщенні, оскільки фактично не контактують з повітрям безпосередньо. Крім того, збереження нормального мікроклімату сприяє низькотемпературному режиму функціонування.

Вплив на сон

Тут теплої підлоги шкода та користь не доведені, тому що кожній людині комфортно спати в різній температурі навколишнього простору. Якщо нагрівання зони, в якій знаходиться ліжко, здається надмірним, можна запрограмувати терморегулятор на економічний режим у нічний час.

Шкода для чоловічого здоров'я

Доведено, що перегрів чоловічих статевих органів може призвести до безпліддя. Однак це можливо за умови їх постійного знаходження в температурі понад 35°С. Поверхневе опалення не нагріває покриття вище 28°С.

Пил у приміщенні

Підлогові системи обігріву працюють за принципом передачі енергії випромінюванням, а не конвекцією. У ході їх роботи з приміщення не циркулюють повітряні потоки. Тому тепла підлога не шкідлива для здоров'я астматиків та алергіків.

Компанія "Тепла підлога"



Телефони:
icons phone +38 (044) 338-89-53  
icons ks +38 (067) 705-41-64
icons mts +38 (050) 873-74-01
icons mts+38 (093) 510-52-93
Електронна пошта:
icons email info@teplyypol.kiev.ua
Розрахунок вартості

Стривайте! В нас акція!

Знижки до -25%
на теплу підлогу
з Німеччини